Kulutusluotto

Kulutusluoton avulla voit rahoittaa pieniä ja suuria arjen hankintoja. Lainan voi hakea suoraan netin kautta, ja rahat saa nopeasti tilille ilman vakuuksia. Lainavertailua käyttämällä löydät eri vaihtoehdoista edullisen ja reiluilla ehdoilla varustetun kulutusluoton.

 • vertailun tekeminen on nopeaa ja ilmaista
 • lainojen vertaaminen ei sido sinua mihinkään
 • voit hakea lainaa 100–60 000 euroa kuukausiksi tai vuosiksi

Kulutusluotto sopii moneen tarpeeseen

Kulutusluotolla tarkoitetaan oikeastaan mitä tahansa kulutukseen tarkoitettua lainaa. Yleensä kulutusluotot ovat kooltaan pienehköjä, eikä niiden takaisinmaksuun käytetä paria vuotta enempää. Tämä kuitenkin vaihtelee – kulutusluottoja myönnetään 100 eurosta aina 60 000 euroon asti.

Kulutusluottoa voi käyttää useassa eri tilanteessa. Yleisiä syitä kulutusluoton hakemiseen ovat muun muassa:

 • Kodinkoneiden tai huonekalujen hankinta
 • Kodin pienremontit
 • Lomamatkat
 • Vene tai moottoripyörä
 • Maksullinen tutkinto tai kurssi

Kulutusluottoa hakiessa rahantarpeen syytä ei yleensä kysytä. Sinun tarvitsee kertoa lainan kohde vain siinä tapauksessa, että käytät sitä lainan vakuutena. Näin yleensä menetellään, jos olet ostamassa kulutusluotolla vaikkapa uutta autoa.

Kulutusluotto – kysymykset ja vastaukset

Kuinka paljon kulutusluottoa voi saada?

Kulutusluottoa voi saada sekä pienelle että suurelle summalle. Minimissään koot ovat muutamia satasia, mutta yleensä pienimmät kulutusluotot ovat noin tuhannen euron luokkaa. Enimmillään kulutusluottoa myönnetään noin 60 000 euroa. Luoton suuruus tulee loppukädessä riippumaan omasta taloudellisesta tilanteestasi.

Minkälaisia takaisinmaksuaikoja kulutusluotoille annetaan?

Samoin kuin lainasummat, myös laina-ajat vaihtelevat. Pieniä kulutusluottoja voidaan myöntää esimerkiksi muutaman kuukauden laina-ajalla, mutta yleensä takaisinmaksu suoritetaan vuosissa. Pisimmillään suurille lainoille voi saada jopa 15 vuoden takaisinmaksuajan. Tämä tilanne vaatii kuitenkin jo erityisiä olosuhteita. Voit lainavertailua tehdessäsi määrittää haluamallesi luottosummalle haluamasi takaisinmaksuajan.

Kuinka nopeasti voin saada lainarahat tililleni?

Jos lainasumma on pieni, voit saada sen tilillesi käytännössä vartin sisällä lainahakemuksen teosta. Mitä suurempi laina on, sitä tarkemmin lainanantajat haluavat käydä läpi taloudellisen tilanteesi. Tästä huolimatta suuretkin lainat ovat hakijan tilillä viimeistään muutaman päivän sisällä.

Voiko lainaa hakea yhdessä toisen kanssa?

Kyllä voi. Tämä on usein myös järkevää, sillä kaksi lainasta vastuussa olevaa maksajaa on tietenkin parempi vaihtoehto myös lainanantajan kannalta. Käytännössä voit saada yhteishakijan kanssa lainaa paremmilla ehdoilla ja pienemmällä korolla.

Olen työtön tai eläkkeellä, voinko saada kulutusluottoa?

Kyllä voit. Yleensä kulutusluoton saamiseen riittää, että sinulla on jonkinlaiset säännölliset tulot. On kuitenkin selvää, että lainan määrä suhteutetaan hakijan tulotasoon. Pienituloinen ei siis voi saada suurta lainaa.

Voinko ostaa kulutusluotolla käytetyn auton?

Vakuudeton kulutusluotto on tarkoitettu kulutukseen, eikä sinun tarvitse kertoa lainatarpeesi syytä lainanantajalle. Voit siis yleensä ostaa kulutusluotollasi aivan mitä haluat.

Vertailemalla löydät edullisimman kulutusluoton

Lainafirmojen tarjoamissa kulutusluotoissa on yllättävän suuria hintaeroja. Eri lainoissa vuosikorot voivat vaihdella suurimmillaan kymmenien prosenttiyksiköiden verran, mikä tarkoittaa pitkässä lainassa jo suuria rahasummia. Halvimman ja kalleimman lainan välissä voi olla jopa tuhansia euroja.

Kulutusluottoa ei siis koskaan kannata ottaa ensimmäisestä vastaan tulleesta kohteesta, vaikka tarjous vaikuttaisi kuinka hyvältä tahansa. Voit aina lainavertailun tehtyäsi palata myös ensimmäiseen vaihtoehtoon. Jos taas päädyt allekirjoittamaan huonon sopimuksen, et pääse siitä irti muuten kuin maksamalla lainan – huolimatta siitä, kuinka kallis tai epäedullinen se on.

Laina.org -palvelussa kaikki kulutusluotot on asetettu samalle viivalle. Otamme vertailussa huomioon kaikki lainasta aiheutuvat kulut, jotta niiden keskinäinen vertailu olisi mahdollisimman helppoa. Korko ei yksin määrää lainan edullisuutta, vaan kustannuksia kasvattavat esimerkiksi myös:

 • Avausmaksu
 • Nostopalkkio
 • Tilinhoitomaksu
 • Laskutuslisä ja muut palvelumaksut

Joskus lainan hoitokustannukset voivat kasvaa jopa koron osuutta suuremmaksi, varsinkin pienissä lainoissa. Kannattaa siis lukea lainan ehdot aina erittäin tarkkaan ennen allekirjoittamista.

Vakuudeton ja vakuudellinen kulutusluotto

Kulutusluotot jaetaan vakuudellisiin ja vakuudettomiin. Netissä myönnettävät kulutusluotot ovat yleensä täysin vakuudettomia, eikä niiden saamiseen vaadita myöskään takaajia.

Perinteiset pankkilainat ovat yleensä vakuudellisia. Tällaisesta käy esimerkkinä vaikkapa asuntolaina tai autolaina, jossa lainan kohde toimii jo itsessään vakuutena osalle lainasummasta. Tällaisessa lainassa pankin riski on pienempi, joten vakuudellisen lainan saa yleensä hieman edullisemmilla ehdoilla.

Vakuudeton laina on kuitenkin hyvä vaihtoehto silloin, kun lainantarve on äkillinen ja tarjolla ei ole sopivia vakuuksia. Lainavertailun avulla on myös mahdollista löytää laina kilpailukykyisillä hinnoilla.

Lainavertailun teko on nopeaa

Lainavertailun teko on nopeaa ja helppoa. Sinun ei tässä vaiheessa tarvitse vielä syöttää järjestelmään suurta tietomäärää, vaan voit etsiä sopivaa vaihtoehtoa määrittelemällä haluamasi lainasumman sekä takaisinmaksuajan.

Kun olet löytänyt vertailusta edullisimman kulutusluoton, voit jatkaa prosessia eteenpäin varsinaiseen lainatarjoukseen asti. Jos ehdot miellyttävät, voit hyväksyä tarjouksen vahvistamalla henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla.

Muista, että ennen sopimuksen allekirjoittamista voit jättää lainan hakemisen sikseen missä vaiheessa tahansa, täysin ilman seuraamuksia. Älä koskaan ota lainaa hetken mielijohteesta tai tilanteessa, jossa se ei ole aivan välttämätön.

Kuka voi hakea kulutusluottoa?

Kulutusluoton hakemiseen pätevät pääsääntöisesti nämä kriteerit:

 • Ikäsi on 18-75 vuotta (tästä säännöstä on paljon lainanantajakohtaisia poikkeuksia)
 • Sinulla on vakituinen osoite Suomessa sekä suomalainen pankkitili
 • Omaat säännölliset tulot (myös eläke yleensä käy)
 • Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä

Jotkut lainanantajat vaativat hakijalta 18 vuotta korkeampaa ikää, esimerkiksi 21 tai jopa 26 vuotta. Myös yläikärajat vaihtelevat. Tarkat kriteerit selviävät lainavertailun yhteydessä tai viimeistään lainatarjouksessa. Eri lainanantajien ehdot ovat myös nähtävillä Laina.org -sivustolla lainafirmojen arvosteluosiossa.

Myös pienituloinen voi saada kulutusluottoa. Tällöinkin tarvitaan silti jonkinlaisia säännöllisiä kuukausituloja, tulivat ne mistä lähteestä tahansa. Lainan koko suhteutetaan aina omaan taloudelliseen tilanteeseen. Jos sinulla on siis pienet tulot, et voi ottaa jättisuurta lainaa.

Kulutusluotot ovat oikein käytettynä hyvä ja turvallinen apu syystä tai toisesta ilmenneeseen rahantarpeeseen. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää käyttää lainan hankkimisessa harkintaa. Älä koskaan ota lainaa enemmän kuin tarvitset, ja muista aina ennen päätöksen tekoa tehdä kattava lainavertailu.